Що робити батькам, щоб їх діти не зіграли в «Синього кита»

На початок лютого 2017 року, припадає різке зростання кількості інформації про дитячі самогубства, гру «Синього кита» та «групи смерті» у соціальних мережах. Зокрема «ВКонтакте», можна знайти велику кількість постів з хештегами#явигре,#тихийдом,#синий,#синей. Саме такі слова є кодом для початку так званої «гри». Також, з'явилися «дельфіни» - небайдужі люди, що закликають зберегти життя .

Особливу тривогу відчувають батьки, яких хвилюються за своїх підлітків. Про те, як бути в таких ситуаціях розповіла дитячий і сімейний психолог, психолог-аналітик,член Професійної Асоціації дитячих аналітичних психологів Катерина Гольцберг.
- Завжди потрібно бути уважним до своїх дітей. Якщо, не можете відповісти на елементарні питання, що їх стосуються терміново задумайтесь яких помилок припустились ви, і виправте їх,- наголосила психолог.
Адже за словами фахівців, саме через "непочутість" у родин діти можуть стати легкою здобиччю у соціальних мережах для кураторів суїцидальних груп.
- У «групи смерті» потрапляють діти, що знаходяться під тиском авторитарної поведінки батьків. Ми – дорослі, не даємо можливості конструктивних суперечок та, вважаємо, що діти повинні слухатись нас без зайвих слів. Але все повинно бути в міру. Також, потрібно наголосити, що сучасні батьки дуже соціально орієнтовані - вони хочуть порівнювати. І саме через те, що підлітки можуть бачити себе, як "пусте місце", відчувати себе нікому не потрібними, вони шукають підтримки у соціальних мережах,- прокоментувала пані Катерина.
Тож, на думку аналітиків, саме батькам потрібно починати перебудовувати себе на недиференційовану систему, де особиста оцінка значно важливіша за рейтинговий бал та місце серед однолітків.

У зв'язку з цим педагогічний колектив школи звертається до батьків та усіх н байдужих із проханням бути пильними, при можливості – перевірити облікові записи ваших дітей, чи не зареєстровані вони під зазначеними у списку іменами. У разі наявності таких фактів не залишайтеся байдужими, а допоможіть дітям. Звертайтеся до психологів,вчителів, поліцейських чи просто розмовляйте з дітьми.

При виявленні таких груп самостійно, просимо негайно повідомляти до кіберполіції (https://www.cybercrime.gov.ua – цілодобово), телефон гарячої лінії (044) 374-37-21 (з 8:45 до 19:30 в робочі дні) .

Кiлькiсть переглядiв: 351